Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη Βαγγέλη Αποστόλου στη Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου



Την Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή μας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιος Ζαννιάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Μελισσάρης και ο συνεργάτης του βουλευτή Βοιωτίας κ. Θηβαίου, κ. Θεόδωρος Μπέλλος.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων έθεσε υπόψη του Υπουργού τις προτεραιότητες του Δήμου όσον αφορά στην αγροτική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η επιδότηση των νέων αγροτών αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της αναβάθμισης της υπαίθρου.  Επίσης, αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο σχετικά με τα έργα που αφορούν στην άρδευση και αναδασμό στην περιοχή του Άνω Κάμπου (Χαιρώνεια, Ακόντιο, Προφήτης Ηλίας, Ανθοχώρι), έργα συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία έχουν γίνει οι πρώτες μελέτες και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί. Σχετικά με το έργο που υλοποιείται από το ΤΟΕΒ Λιβαδειάς για την άρδευση 15.000 στρεμμάτων, σημείωσε ότι το έργο αυτό έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 60%, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των λογαριασμών.  

Η Δήμαρχος ζήτησε επίσης από τον Υπουργό την κατασκευή μικρού φράγματος στην περιοχή του Ελικώνα, προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα δώσει λύση στην ύδρευση των ορεινών χωριών της περιοχής (Κυριάκι, Αγία Άννα, Ανάληψη και Ελικώνα) και κυρίως θα συμβάλλει στην αναβίωση των παραδοσιακών καλλιεργειών οσπρίων. Τέλος, αναφέρθηκε στο αίτημα των Δήμων για τη συμμετοχή τους, μαζί με την Περιφέρεια, στην διαχείριση της Κωπαΐδας με τη δημιουργία ενός νέου φορέα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε την Δήμαρχο για την υποδοχή, δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα στη Λιβαδειά για τις δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς η Λιβαδειά είναι σημείο αναφοράς για την αγροτική παραγωγή, ενώ τόνισε ότι τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια του 2ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Λαμία 26 και 27 Ιουλίου 2017. 

Όσον αφορά στους νέους αγρότες υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και έως τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% αυτών, ενώ σημείωσε ότι  είναι απαραίτητο οι νέοι αγρότες να ενταχθούν και στα σχέδια βελτίωσης ώστε η ενασχόλησή τους με την παραγωγή να αποκτήσει πιο μόνιμο χαρακτήρα.  Για τα εγγειοβελτιωτικά έργα δήλωσε ότι υπήρχε η αιρεσιμότητα της τιμολόγησης του νερού, θέμα το οποίο λύθηκε με ΚΥΑ μεταξύ του Υπουργείου ΥΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης.  Η τιμολόγηση είναι μια διαδικασία για την οποία χρειάζονται να γίνουν μελέτες στις λεκάνες απορροής όλων των περιοχών και να μπουν υδρομετρητές σε όλη την επικράτεια, διαδικασίες που απαιτούν μια πενταετία και μέχρι τότε δεν υπάρχει κοστολόγηση για τη χρήση νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου